

Wilg voor paarden: de knotwilg is favoriet
De wilg, vooral knotwilg, is onmisbaar in een Browsing Paddock. Paarden eten graag van de bladeren en takken, wilg bevat heilzame inhoudstoffen en met wilg oogst je het hele jaar door ruwvoer. Lees in deze blog over de voordelen en stek met ons stappenplan zelf een wilg.
Wat is een Knotwilg?
De knotwilg is al eeuwenlang een iconisch beeld in het Nederlandse landschap. Denk aan slootkanten met karakteristieke, knoestige knotwilgen en grazende koeien op de achtergrond. Vroeger werden de takken in de winter aan het vee gevoerd, en het hout werd gebruikt voor vlechtwerk en klompen. Door de bomen jaarlijks op dezelfde hoogte te snoeien, ontstonden de dikke stammen met nieuwe, jonge scheuten die geoogst kunnen worden– zo werd de klassieke knotwilg geboren.
Wilg voor je Paard: Voordelen
Wilgen zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook ontzettend voedzaam en gezond als ruwvoer voor paarden. De bast en bladeren van wilgen bevatten salicine, een natuurlijke ontstekingsremmer die vergelijkbaar is met aspirine. Dit maakt wilg een waardevolle toevoeging aan het dieet van je paard. Een paardenparadijs is eigenlijk niet compleet zonder wilg om van te browsen. Zeker voor paarden met chronische pijnklachten, bijvoorbeeld door atrose, is toegang tot wilg heel belangrijk.
Zelf een knotwilg stekken met dit stappenplan
Wilgen zijn heel eenvoudig zelf te stekken!Volg deze stappen:
1. Knip een rechte tak van ongeveer twee meter van een bestaande wilg.
2. Verwijder de zijtakken.
3. Maak een punt aan de onderkant van de tak, vooral als hij wat dik is, zodat je hem makkelijker de grond in kunt duwen.
4. Kies een geschikte plek langs een pad, slootkant of de rand van de weide. Wilgen groeien het beste in vochtige, voedselrijke grond.
5. Duw de tak 50 cm in de grond en je stek kan beginnen te groeien!
De beste tijd om wilgen te stekken is in de winter, als het niet vriest. Het eerste jaar laat je de boom rustig groeien. Geef je paard eventueel al wat jonge takjes om van te eten. In de daaropvolgende winter kun je de boom op de gewenste hoogte snoeien – het knotten. Vanaf dat moment zal de boom elk seizoen nieuwe scheuten vormen, en daarmee een heerlijke voorraad wilgenbladeren voor je paard!
Meer met wilg
Wilgen zijn niet alleen goed voor paarden, maar ook een mooie toevoeging aan een voedselbos of natuurrijke weide. Ze trekken vogels en insecten aan en verbeteren de biodiversiteit. Wilgentakken kunnen ook gedroogd worden als takkenhooi. Wij hebben zelfs een aantal wilgen aangeplant buiten het bereik van onze paarden, speciaal voor de oogst van takkenhooi.
Tip: Laat ons weten of jouw wilgenstek is gelukt door ons te taggen op Instagram of Facebook. @paardenplant


