

Treehay, takkenhooi of boomhooi... het helpt jouw paard de winter door!
Takken zijn top
Het voeren van takken aan paarden pony’s en ezels vind ik fascinerend! De dieren zijn best ‘happig’ naar iets anders dan gras en hooi. Takken geven een groot aanbod in mineralen en verhogen hiermee het welzijn van paarden. Bovendien zorgen takken voor bezigheid en uitdaging, want het paard moet moeite doen om ervan te eten! De behoefte om ergens lekker aan te knagen en knabbelen wordt ook bevredigd met het geven van takken of zelfs hele boomstammen.
Takken kunnen zowel in de zomer als in de winter gevoerd worden, de ene plant is meer geliefd in de zomer, de ander in de winter. Door uit te proberen kun je ontdekken waar jouw paard warm voor loopt per seizoen.
Vroeger, voor het tijdperk dat boeren grashooi maakten voor hun dieren om de winter door te komen, werden er al takken gevoerd aan vee in de wintermaanden. Kale takken om in de winter te voeren waren bijvoorbeeld takken van linde, wilg en els.
Takkenhooi is nog beter
Een andere methode om de dieren door de winter te helpen was het voeren van Tree hay, of vrij vertaald takkenhooi of boomhooi. Dit zijn gedroogde boomtakken met de bladeren er nog aan. De takken zijn, als je ze zorgvuldig droogt, lang bewaarbaar. Door ze op het juiste moment te oogsten en te drogen, heb je 's winters een perfecte aanvulling op het ruwvoer van je paard.
Bomen die hiervoor gebruikt worden zijn o.a.:
- es
- berk
- tamme kastanje
- hazelaar
- haagbeuk
- wilde appel
- eik
- iep.
Natuurlijke boost
Deze oude techniek wordt weer populair en terecht! Er zijn wereldwijd diverse (hobbymatige) dierenhouders die in de zomer takken knippen en drogen om ze te voeren in de winter. De dieren (koeien, schapen, geiten, paarden, konijnen, enz.) krijgen in de zwaarste tijd van het jaar een gezonde boost om hun weerstand te versterken en smullen van de droge knisperende bladeren! Het grote voordeel van deze takken is dat je dieren geen kunstmatige mineralen en vitamines hoeft te voeren. Natuurlijker kan niet! Het gevoel dat je zelf in deze behoeften kunt voorzien is ook waardevol.
Ik bied 's winters bundels takkenhooi aan, waarbij iedere bundel een aantal verschillende soorten takken bevat. Mijn paarden kunnen zo zelf kiezen wat ze nodig hebben en lekker vinden.
Takkenhooi begint met planten
Om takken te oogsten heb je flink wat planten nodig om van te knippen. Een slimme manier is om jonge boompjes in rijen te planten. Zelf heb ik in het voorjaar van 2017 rijen aangeplant met een mix van planten waar ik takkenhooi van kan oogsten. Het eerste jaar kon ik nog niet veel oogst verwachten, omdat de planten moesten groeien, maar in de zomer van 2018 heb ik al de eerste takken geoogst. Inmiddels kan ik ieder jaar volop takkenhooi oogsten.
Ik oogst van mijn knotbomen, maar laat ook delen van de gemende paardenhaag lekker groeien, zodat ik daarvan takkenhooi kan oogsten.
Snoeien is groeien
's Winters snoei ik de planten waar ik 's zomers takkenhooi van wil maken. Zo krijg ik mooie rechte takken die zich makkelijk laten bundelen. In het voorjaar geef ik de planten vervolgens voeding, bijvoorbeeld een beetje compost.
Takkenhooi oogsten
Ik oogst takkenhooi het liefst in juni of juli. De takken zitten dan bomvol mineralen, ze zijn dan volop in groei en beginnen net te verhouten: ideaal voor takkenhooi. Ik oogst takkenhooi bij voorkeur met warm en droog weer in het vooruitzicht, zodat de takken vlug kunnen drogen. Tijdens het snoeien zorg ik ervoor dat ik voldoende groen aan de boom laat zitten, zodat hij genoeg energie heeft voor hergroei in de tweede helft van het jaar. Na het oogsten van takkenhooi geef ik de boom soms nog wat organische voeding. Ik gebruik niet ieder jaar dezelfde bomen voor takkenhooi, maar wissel af. Zo blijven de planten krachtig.
Takkenhooi drogen en bewaren
Ik droog de takken eerst los voor door ze uit te spreiden op een droge, warme plek uit de volle zon. Wanneer takkenhooi droogt in de volle zon, verliest het vitamines en mineralen.
Vervolgens maak ik bundels van verschillende soorten takken bij elkaar. De bundels moeten niet te dik zijn, de lucht moet goed langs de takken en bladeren kunnen stromen. De bundels bind ik samen als een soort heksenbezem. Halverwege de bos maak ik ook een losse lus rond de takken, zo blijven bladeren die tijdens het drogen of vervoeren loslaten toch hangen in de bos en gaat er niks verloren.
Ik hang de bundels eerst een paar weken onder een afdak in de buitenlucht te drogen. Door de wind zullen de takken sneller drogen. Daarna hang ik ze op een plek waar de luchtvochtigheid laag is en waar wel goede ventilatie is, gelukkig heb ik een ruime zolder. Vocht is de vijand van takkenhooi, want zodra de bundel weer vochtig wordt is de kans op schimmel groot.
Van januari tot april
Mijn ideaal is dat ik van januari tot april takkenhooi kan aanbieden, omdat er in die periode weinig bladergroen beschikbaar is voor paarden. Het ene jaar lukt het beter om voldoende takkenhooi te oogsten dan het andere jaar, het is een kwestie van tijd maken in juni en juli en een beetje geluk hebben met het weer. Mijn takkenhooi is ook weleens beschimmeld door een lange, natte herfst in combinatie met een niet ideale bewaarplek. Balen, maar omdat ik overtuigd ben van de gezondheidsvoordelen van takkenhooi ben ik het jaar erop vol goede moed weer begonnen.
Wil je meer zien over takkenhooi? Ik deel hierover op Facebook en Instagram. Maak je takkenhooi? We volgen het graag, dus tag ons gerust in je berichten op sociale media.


