Ga naar de hoofdinhoud general.skipToSearch general.skipToNavigation
25 jaar kennis en ervaring
Natuurinclusief
Paardenwelzijn
Fallback Image

Mulchen van paardenplanten: de voordelen en tips

'Mulchen moet', als je ons al wat langer kent heb je het ons al vaker horen zeggen. En nou mag je natuurlijk helemaal zelf weten of je mulcht en hoe, maar het is dé manier om de groei van je paardenplanten te stimuleren. Het heeft zelfs voordelen voor je paard én mulchen biedt gelijk een mooie bestemming voor onbruikbaar hooi. We leggen je graag uit hoe wij het aanpakken en waarom we fan zijn van mulchen.

Wat is mulchen?

Mulchen is het bedekken van de bodem rond planten met organisch materiaal, zoals houtsnippers, oud hooi, stro, bladeren, gesnipperde plantenstengels of compost.

Voordelen van mulchen voor paardenplanten

1. Vochtregulatie: Een mulchlaag helpt de bodem vochtig te houden door verdamping te verminderen. Dit is vooral handig in droge periodes, zodat je minder vaak water hoeft te geven.

2. Onkruidonderdrukking: Een goede mulchlaag neemt het licht weg van kiemende zaden die je liever niet ziet opkomen rond je nieuwe planten. Gras en andere ruigtekruiden groeien vaak sneller dan je jonge aanplant en concurreren zo in voedingsstoffen, water en licht.

3. Bodemverbetering: Organische mulch trekt bodemleven aan. Het bodemleven zorgt ervoor dat de mulch langzaam maar zeker wordt omgezet in voedingsstoffen voor de plant en de aanwezigheid van bodemleven zorgt voor een betere bodemstructuur. De wortels van de plant groeien zo beter en de bodem kan beter water opnemen, vasthouden en afgeven.

4. Bescherming tegen temperatuurschommelingen: In de zomer houdt mulch de wortels koel, terwijl het in de winter beschermt tegen vorst.

5. Bescherming tegen bodemerosie: Mulch voorkomt dat regen de bodem wegspoelt of dichtslaat, waardoor de wortels van de paardenplanten beschermt blijven.

Voordelen van mulchen voor paarden

Mulchen heeft niet alleen voordelen voor de planten, maar ook voor de paarden die ervan eten.

1. Minder graskantjes langs je paardenhaag: Door van graskantjes te eten, kunnen ze onbedoeld zand binnenkrijgen, wat kan leiden tot zandkoliek. Mulch vermindert dit risico.

2. Betere voeding door gezonde planten: Gezonde bodem = gezonde planten. Door je paardenplanten te mulchen, zorg je ervoor dat ze rijker zijn aan voedingsstoffen en daardoor bijdragen aan de gezondheid van je paard.

3. Minder modder en betere weidecondities: Mulch kan helpen om natte, modderige plekken te verminderen, wat vooral in de winter nuttig is om hoefproblemen te voorkomen.

Hoe mulch je paardenplanten?

Kies een geschikte mulch: Gebruik natuurlijke materialen zoals houtsnippers, stro of bladeren.

Breng een laag aan van 5-10 cm: Een laag van ongeveer 5 tot 10 cm is ideaal. Een te dunne mulchlaag droogt snel uit en laat makkelijk licht door, terwijl een te dikke laag schimmel kan veroorzaken.

Laat ruimte rond de stam: Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om verstikking en schimmelgroei te voorkomen.

Ververs regelmatig: Mulch breekt na verloop van tijd af, dus voeg indien nodig nieuwe mulch toe om de voordelen te behouden.

Mulch met het juiste materiaal op de juiste plekken: oud blad kan overal, oud hooi en compost niet!

Mulch gevarieerd: ook je bodemleven houdt van een afwisselend dieet. Door mulchmateriaal af te wisselen, stimuleer je het bodemleven én komen er meer voedingsstoffen vrij voor je plant.

Kies je mulchmateriaal

Oud hooi is ideaal als mulchlaag rond planten waar uiteindelijk (als de planten groot genoeg zijn) gras mag groeien. Denk aan paardenhagen, bomen en struiken. Het oude hooi bevat vaak nog kiemkrachtige zaden van grassen en kruiden. Je verrijkt hiermee de soortenrijkdom en biodiversiteit in je weide. Gebruik oud hooi liever niet in je border of kruidentuin, want daar zie je liever geen gras.

Compost is vaak al rijk aan voedingsstoffen. Het bodemleven hoeft hier niet meer zoveel werk te verzetten. Gebruik compost met mate, want niet alle bomen en struiken houden van een voedselrijke omgeving. Een laagje van 1,5 centimeter bevat vaak al meer dan genoeg voedingsstoffen.

Oud blad is vaak gratis en beschikbaar. Het is ideale mulch. Om te voorkomen dat het makkelijk wegwaaid, kun je het eerst op een hoop een tijdje laten liggen. Halfverteerd blad blijft vaak goed liggen en kan het tussen je vaste planten en rond je bomen en struiken worden aangebracht. Ook eikenblad is prima mulch. Het maakt je bodem niet zuur!

Stro is prima mulch. Let op, er kunnen zaden inzitten die gaan ontkiemen. Opletten dus als je het tussen je vaste planten gebruikt.

Vers gras: vers gras is goede mulch, maar je moet het in kleine laagjes gebruiken zodat het niet gaat rotten.

Gesnipperde plantenstengels: ideaal als mulch! Je houdt de kringloop gesloten door snoeiafval rond de plant zelf weer klein te knippen, het bodemleven doet de rest. Deze methode heet chop-and-drop.

Houtsnippers zijn perfect om mee te mulchen. Het verteert niet snel, dus het houdt de bodem lange tijd bedekt. Check wel even welke boomsoorten er gebruikt zijn, zodat je niet per ongeluk giftige plantendelen in je paardenparadijs krijgt.

Verse paardenmest is geen mulch! Laat verse paardenmest altijd eerst goed composteren voordat je het rond je planten gaat gebruiken.

Mulchen geeft je paardenplanten een goede basis!

Mulchen is een investering in je bodem en dus in je planten en in je paard, dus het is de zweetdruppels en tijd helemaal waard. Mulchen kan jaarrond, dus je kunt vandaag nog beginnen. Mulch je mee?