Ga naar de hoofdinhoud general.skipToSearch general.skipToNavigation
25 jaar kennis en ervaring
Natuurinclusief
Paardenwelzijn
Fallback Image

Beestjes op je plant: plagen in planten voor paarden

Groeizaam weer heeft z'n voor- en nadelen. Het zorgt ervoor dat planten lekker beginnen te groeien, maar net als ze goed op gang komen, zie je ineens allerlei beestjes op de bladeren verschijnen. Denk aan luizen, rupsen, torretjes, en zelfs spuugbeestjes. Je ziet aangevreten bladeren, zwarte stelen door luis en andere schade. Paniek! Wat nu?

Oorzaken van beestjes op je plant

Vooral nieuw aangeplante planten, die nog niet volledig zijn aangeslagen, kunnen kwetsbaar zijn voor insectenplagen. Ze zijn gerooid, verhuisd en opnieuw geplant. Ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving – net als dieren eigenlijk. Ze zijn even van slag.

Ook planten in potten kunnen last hebben van plagen, doordat ze soms te nat, te droog, of ondervoed zijn. Vaak worden de zwakkere planten eerder door insecten uitgekozen, terwijl sterke, gezonde planten minder aantrekkelijk zijn.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Als je je plant wilt ondersteunen, gebruik dan vooral geen bestrijdingsmiddelen. Geen chemische en ook geen biologische. Vogels zijn in deze periode druk bezig hun jongen te voeden met rupsen, luizen en kevertjes. Als je deze insecten doodt, verminder je hun voedselbron, of erger nog, komen bestrijdingsmiddelen in de voedselketen terecht.

Bovendien, als je merkt dat je planten zijn aangevreten, is de boosdoener vaak al verdwenen. De natuurlijke vijanden die je planten beschermen, kunnen onbedoeld het slachtoffer worden van bestrijdingsmiddelen. Hierdoor verstoor je het ecosysteem en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Wij zijn daarom voorstander van natuurlijk tuinieren.

Denk ook aan je paard: wat gebeurt er als je paard eet van planten die bespoten zijn? Een gezond paard eet gezond voedsel. In een paardentuin vol planten om van te browsen horen bestrijdingsmiddelen dus niet thuis.

Natuurlijk sterker

In plaats van chemische bestrijdingsmiddelen, is het veel beter om je plant te versterken. Zorg voor een gezonde bodem, voldoende water en de juiste bemesting. Hoe vitaler je plant, hoe meer weerstand hij heeft tegen ziekten en plagen. Gezonde planten zijn minder aantrekkelijk voor insecten en kunnen schade door vreterij van kleine beestjes en grote (je paarden) prima aan.

Mulch de bodem rond de plant. Zo voed je het bodemleven en door profiteert de plant uiteindelijk ook van. Voorkom dat de jonge plant moet concurreren met gras door te mulchen en te maaien. Gras heeft ook veel voeding nodig en deze voeding komt dan niet beschikbaar voor jouw jonge plant. Daarnaast is gras de perfecte habitat voor slakken. Leuk al die beestjes, maar je moet het ze ook niet te gemakkelijk maken om jouw plantjes op te peuzelen.

Wees niet te netjes. Rommelhoekjes, takkenrillen en hopen met oud blad worden door egels, vogels en insecten enorm gewaardeerd. Laat uitgebloeide stengels staan, zodat lieveheersbeestjes kunnen overwinteren.

Plant verder veel verschillende planten aan, hiermee verhoog je de biodiversiteit in je paardenparadijs. Hoe meer verschillende planten, hoe meer vogels en andere natuurlijke bestrijders je zult zien. Planten ondersteunen elkaar ook, waardoor ze sterker worden. Gemengde hagen zijn ideaal om meer vogels en insecten aan te trekken.

Natuurlijk evenwicht op de kwekerij

Op onze kwekerij gebruiken we helemaal geen bestrijdingsmiddelen, niet de chemische en ook niet de biologische. De natuurlijke vijanden van plagen, zoals lieveheersbeestjes en roofmijten, zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Bestrijdingsmiddelen (ook wel gewasbeschermingsmiddelen) zouden dit delicate balans alleen maar verstoren, waardoor plagen juist sterker kunnen terugkomen.

Wij investeren op de kwekerij en in onze Browsing Paddock volop in biodiversiteit. We planten bijvoorbeeld zoveel mogelijk verschillende planten aan. We maaien gefaseerd en zorgen voor stukken met ruigte en rust, waardoor vogels en insecten zich thuis voelen.

Daarnaast werken we aan een gezonde bodem, zowel bij de planten in de vollegrond als de potplanten. We geven op tijd water en zorgen dat de bodem bedekt is met mulch. Hierdoor blijft de bodemtemperatuur stabieler, wordt het bodemleven gevoed en droogt de bodem minder makkelijk uit.

Sterke planten kunnen tegen een stootje en tegen beestjes.

Conclusie

Het is veel effectiever om te vertrouwen op de natuur en je planten gezond te houden, dan om in te grijpen met chemische middelen. Zo bescherm je niet alleen je planten, maar ook je paarden, jezelf en het ecosysteem om jullie heen.